WAAROM ZIJN HIGH POTENTIALS ZO DRUK ?

12 juli 2017

WAAROM ZIJN HIGH POTENTIALS ZO DRUK blog Company Optimizer

Als je op een verjaardag of in de kroeg aan iemand vraagt `Hoe gaat het met je?’, dan is de eerste reactie vaak `druk-druk-druk’. Voor de duidelijkheid moet ik hier vermelden dat ze het dan over hun werk hebben. Grappig, ik heb niet gevraagd hoe het op hun werk gaat. Ook als we niet druk zijn, dan zeggen we dit toch want dit is onze monkey see, monkey do reactie. Stel je eens voor dat jouw reactie is: “Het is best wel relaxed op het werk’ of, ‘privé gaat alles smooth’. We zijn bang dat onze vrienden of collega’s ons na zo’n reactie niet serieus nemen. Tja, als je een belangrijke en of goed betaalde baan hebt, dan moet je het toch erg druk hebben. Als je het niet druk hebt, dan zal het wel een simpel nietszeggend baantje zijn en behoor je in ieder geval niet tot de groep carrière tijgers of tijgerinnen. We durven kennelijk niet meer niet druk te zijn.

 

WAT IS DRUK ZIJN?

Deze vraag is niet uniform te beantwoorden. Een paar voorbeelden: u hebt te veel taken op uw bordje liggen, u hebt moeite met prioriteren van werkzaamheden, gebrek aan time management, u heeft constant het gevoel dat uw agenda door anderen wordt bepaalt en u moet dingen doen waar u persoonlijk niet achter kan staan. Ik kan zo nog wel even doorgaan. De rode draad door het voorgaande is dat de taken die u moet uitvoeren u mentaal of fysiek boven proportioneel veel energie kosten omdat u het eigenlijk niet kan of niet wil of een combinatie van beiden. Als deze situatie meer regel dan uitzondering is, dan bent u in mijn optiek te druk en bent u aan het solliciteren naar een stevige burn-out.

 

IS DRUK ZIJN STOER?

Het percentage hoog opgeleiden onder de generatie Z is hoger dan hun voorgaande generaties zoals de generatie Y en de generatie X. Analoog hieraan is generatie Y drukker dan generatie X en is generatie Z weer drukker dan generatie Y.

Als je erg druk ben met het realiseren van je dromen of volgen van je passie, dan zal je druk zijn niet als druk ervaren. Als het goed is, krijg je hier energie van. Ik durf te zeggen dat het bij minimaal 80% van de hoog opgeleiden uit de generatie Y en Z uiteindelijk gaat om een dik salaris en status en is druk zijn part of the game. Carrière en niet druk zijn, zijn twee niet met elkaar te matchen grootheden. Tenminste in de ogen van de Y en Z groep.

Ben je stoer of zielig als je in je werkzame leven (meer dan 80% van je leven) in de bijrijdersstoel zit en 80% van je energie steekt in zaken die niets of weinig te maken hebben met je passie? Overigens, 20% van de huidige Young Professionals is misschien nog wel veel drukker dan de groep die in de bijrijdersstoel zit. Echter, het belangrijke verschil is dat deze groep drukke Young Professionals wel in de drivers seat van hun leven zit en zelf de richting en snelheid bepaalt.

Zonder gelijk het stempel zielig te geven kan ik niet anders zeggen dan dat ik het in ieder geval niet stoer vind om anderen de regie over jouw leven te laten bepalen. Hoog opgeleid zijn en slimheid gaat blijkbaar niet altijd goed samen.

 

“’We zijn zo druk met doen, dat we vergeten te zijn’’

 

DRUK ZIJN = PRODUCTIEF ZIJN?

Als je op een willekeurige dag een kantoor binnenloopt van een corporate organisatie dan is het bijna komisch wat je ziet. Tenminste, ik moet er altijd een beetje om lachen. Jonge, zichzelf geweldig vindende ‘High Potentials’ rennen met hun laptop of tablet van de ene meeting naar de andere meeting, onderweg hun collega die snel even een vraag denkt te stellen afpoeierend met de opmerking: ‘Sorry, ik ga een conference call in’’. Hoe meer meetings je hebt en hoe meer conference calls, des te hoger je status binnen de organisatie. Als je dan ook nog een dikke vette leasebak onder je kont hebt, dan ben je helemaal DE MAN.

Druk zijn staat binnen deze populatie blijkbaar gelijk aan succesvol zijn. Ambitieuze mensen moeten druk zijn toch? Deze carrière tijgers denken de regie van hun succes in handen te hebben en in de drivers seat te zitten. In werkelijkheid zijn ze een bijrijder geworden in hun eigen leven. Ze offeren hun eigen identiteit op voor hun heilig streven naar succes. Hun carrière ladder is hun nieuwe identiteit geworden. Mocht deze ladder omdonderen, dan is ook hun identiteit down de drain. In hun drang naar succes maakt men zichzelf wijs dat ze de dingen die ze niet leuk vinden toch geweldig vinden, want alle papegaaien om hen heen vinden toch alles geweldig ook al zijn ze druk met zaken die ze proportioneel veel energie kosten omdat ze het diep van binnen niet leuk vinden.

In mijn optiek kun je niet als een malle de hele dag rondrennen van de ene naar de andere meeting en ook nog productief zijn. Sowieso moet een productieve meeting niet langer dan één uur duren en moet je niet meer dan vier van zulke meetings op een dag hebben.

 

WEGGOOI WERKNEMER – neem gewoon lekker een nieuwe!

Zeker bij de corporate organisaties geldt een Survival of the fittest cultuur onder the Young Professionals die carrière willen maken. Je kan natuurlijk niet om 17.00 uur naar huis gaan als er nog veel collega’s op kantoor zitten. Nee, dan loop je de kantjes ervan af toch? Erg grappig. Vervolgens weten deze slimmeriken nog niet het verschil tussen hard werken en slim werken of het verschil tussen productief zijn en de stoel warm houden. Als een manager die nog nooit van time management heeft gehoord je aan het eind van de middag nog vraagt een belangrijk document op te leveren omdat hij dat de andere ochtend als eerste nodig heeft, dan springen we natuurlijk direct in de to do stand ook al gebeurt dit een paar keer per week. Tja, hij is toch je manager en als je carrière wil maken, dan moet je natuurlijk wel de `go with the flow’ stand hanteren. Je privé afspraken met vrienden zeg je voor de zoveelste keer af en je neemt weer genoegen met minder nachtrust want jouw manager heeft voor het hogere management of die mega belangrijke klant het document nodig dat blijkbaar alleen jij kan produceren. Als ik het voorgaande aan een gemiddelde manager van een corporate organisatie voorleg, dan is de eerste reactie vaak: “Hmmm, ik herken me niet in het geschetste beeld’’. Natuurlijk niet, alles wat je niet ziet, bestaat toch niet. Je sluit je ogen en er is geen probleem. Goh, wat is het leven als manager toch lekker eenvoudig. Als ik niet beter zou weten, dan zou ik er bijna jaloers op worden.

De eerste paar jaar wordt er enorm geïnvesteerd in de goudhaantjes van uw organisatie. Helaas alleen boven proportioneel in deze groep en niet in de rest van uw personeel. Maar ja, dit terzijde wat betreft dit artikel. Vergelijk ieder goudhaantje met een appelboom. Een volgroeide appelboom geeft u een rijke oogst aan appels. Maar ja, dit is ook niet zo gek want u heeft de boom goed verzorgd en altijd op tijd water gegeven. Waarom kunnen wij dit niet analoog doortrekken naar de medewerkers waar u intensief in hebt geïnvesteerd qua trainingen etc. ? Voor de medewerker u echt geld op gaat leveren, zit hij met een burn-out thuis of heeft hij voor een werkgever gekozen die wel kiest voor de lange termijn en zijn werknemers niet ziet als een soort weggooi werknemer.


IS DRUK ZIJN SCHADELIJK?

Op deze vraag kan ik helaas geen éénduidig antwoord geven. Met druk zijn, is niets mis als hier ook voldoende ontspanning tegenover staat. Echter, iedereen kent de uitdrukking: “De boog kan niet altijd gespannen staan”. Als je aan 10 mensen vraagt wat ze onder druk zijn verstaan, dan zal je 10 verschillende antwoorden krijgen. Een notoire luiaard zal zij bij de minste fysieke of mentale inspanning het al druk hebben terwijl een workaholic zal zeggen dat het wel lekker gaat, ook als hij op dat moment al in de rode zone van de toerenteller zit. Als u stelselmatig te druk bent doordat de taken die uitgevoerd moeten worden u mentaal of fysiek boven proportioneel veel energie kosten omdat u het eigenlijk niet kan of niet wil, dan is dit zeker schadelijk. Het mogelijke gevolg kan een burn-out zijn en dat is zoals iedereen weet schadelijk voor zowel werknemer als werkgever.

 

Voor de werknemer bestaat het risico dat:

  • hij langdurig uit het arbeidsproces zal zijn
  • hij het risico loopt niet 100% te herstellen
  • hij niet meer terug kan keren in de oude functie

 

Voor de werkgever bestaat het risico:

  • van extra kosten voor het vervangen van de werknemer
  • imago verlies als veel werknemers afhaken met een burn-out
  • etc.

 

Conclusie:

  • Respecteer het privé leven van uw werknemers
  • Pleeg geen roofbouw op uw werknemers
  • Ga slim werken in plaats van hard werken
  • Verlaag het ziekteverzuim in uw organisatie
  • Voorkom een burn-out onder uw werknemers
  • Kijk kritisch naar uw vergader cultuur
  • Etc.

 

Denkt u `tja, dit zijn goede punten en ik wil stoppen met roofbouw plegen op het GOUD uit mijn organisatie’ dan moet u NU in actie komen. Wij gaan samen met u aan de slag om lekker minder druk te zijn met nog succesvoller te zijn. Als u begrijpt wat wij bedoelen.

Veel succes met uw beslissing!

Cor de Graag

SUCCESVOL MAAR NIET DRUK

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?